Firm: Tsoi/Kobus & Associates
Role: Designer

To have accidentally ended up the Center for life Science Boston project must have meant the planets where aligned me on that particular day. It was, and continues to be a project I hold particular affinity for in the catalog of profession work I have amassed. The twenty months spent on this project were to provide me with work ethic and approach to working that to this day sets the table for how I work and interact with others professionally. It was not right away that I understood what my supervisor meant when he pulled me aside and told me that not every project was like this one. We were lucky (the architect) to have a developer who was not afraid to spend money, and a contractor who knew how to build a building. Now ten years later I understand all to clearly what he was saying that day.

The Center for life Science Boston is a twenty two story laboratory with six levels of below grade parking. It was constructed using a top/down method wherein steel was erected in parallel with the excavation of the garage. When I started my unofficial title was “gate keeper.” I processed paper, lots and lots of paper. But I also saw everything; shop drawings, submittals, meeting minutes, correspondence, everything moved past my desk. My first site visit, I stood at ground level and observed reinforcing steel cages being assembled as holes were drilled for caissons. By the end of my time on the project, I performed site observation walks, wrote observation reports, reviewed and responded to submittals and requests for information, assembled and coordinated various bulletins, issued sketches, attended architect/owner meetings, wrote meeting minutes, and trained the person who had taken my role at the “gate keeper.”


IMG_0652.JPG